31.08.2021

Co to jest temperowanie czekolady?

Czekolada jest substancją wrażliwą na zapachy, wilgoć, a także na światło, dlatego w pracowniach cukierniczych niezwykle ważne jest zadbanie o jej odpowiednie przechowywanie oraz przygotowanie do nadchodzących procesów produkcji. Jeżeli czekolada zostanie wystawiona przez dłuższy czas na światło oraz na powietrze, dojdzie do jej utlenienia, dlatego konieczne jest przechowywania jej w suchym, a także chłodnym miejscu o stałej temperaturze wahającej się pomiędzy 12°C a 20°C. Dlaczego w pracowniach cukierniczych temperuje się czekoladę? Czym jest proces temperowania czekolady?


Temperowanie czekolady, co to takiego?

Głównym celem temperowania czekolady jest prekrystalizacja masła kakaowego zawartego w czekoladzie, dzięki czemu będziemy mogli uzyskać idealną konsystencję czekolady do oblewania nią wyrobów cukierniczych. Kryształy znajdujące się w maśle kakaowym podczas temperowania zmieniają swoją formę z płynnej na bardziej stabilną, dzięki czemu czekolada zyskuje na odpowiedniej twardości, a także na połysku. W tym czasie czekolada zyskuje temperaturę podobną do ciała człowieka, co ułatwia swobodne wyjmowanie ją z form. W procesie temperowania czekolady niezwykle ważne są trzy czynniki: czas, temperatura, a także mieszanie czekolady.

Jak wygląda proces temperowania czekolady w temperówce?

Istnieje wiele sposobów temperowania czekolady, jednakże w większych cukierniach i piekarniach najłatwiejszym rozwiązaniem będzie wykorzystanie maszyny, jaką jest automatyczna temperówka przepływowa. Nowoczesne urządzenie przeznaczone jest do realizacji kontrolowanego procesu podgrzewania czekolady, a następnie jej kontrolowanego schładzania w określonych temperaturach, co wpływa na zapewnienie czekoladzie odpowiedniej trwałości, twardości oraz połysku. Urządzenie, jakim jest temperówka, świetnie nadaje się do oblewania ciast i ciasteczek, jak również wypełniania czekoladą gotowych form. Wspomniana temperówka umożliwia nawet dolewanie małych porcji płynnej czekolady z kociołka, który podgrzewa i roztapia czekoladę.

autor
Autor artykułu
Tomasz Zieliński
Udostępnij
Opinie
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Dodaj swoją opinię:

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(4)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Temperówka jest strasznie dużym ułatwieniem
~Adam
24.03.2023
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Najłatwiej to używać do temperowania czekolady maszyny
~Rafał
24.03.2023
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Pomocne informacje
~Katarzyna
24.03.2023
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Przydatny artykuł
~Ada
24.03.2023

Zobacz także

Jak zadbać o gości hotelowych?
Jak zadbać o gości hotelowych?
O zadowoleniu gości hotelowych często decydują szczegóły, dzięki którym możliwy jest komfortowy wypoczynek w klimatycznej przestrzeni. O jakich aspektach warto pamiętać, aby goście chętnie wracali do naszego hotelu? Renomę
Aromatyczne Przyprawy do Indyka: Sekret Smacznych Świąt na Talerzu
Aromatyczne Przyprawy do Indyka: Sekret Smacznych Świąt na Talerzu
Indyk to nieodłączny bohater świątecznego stołu, a jego smak można podkreślić przy użyciu różnorodnych, aromatycznych przypraw. Dziś odkryjemy tajniki przygotowania indyka, który rozpływa się w ustach, dzięki zastosowaniu
Co jest potrzebne do produkcji ciastek?
Co jest potrzebne do produkcji ciastek?
Inwestycja w rozwój biznesu w branży cukierniczej to dobra decyzja. Przemysł cukierniczo-piekarniczy jest stabilną gałęzią gospodarki i przy umiejętnym prowadzeniu działalności, można na tym naprawdę skorzystać. Każdy z nas
Gdzie spędzić urlop jesienią?
Gdzie spędzić urlop jesienią?
Malownicze krajobrazy i piękna pogoda zachęca coraz większą liczbę osób do odwiedzania Bieszczad jesienią i o każdej innej porze roku. Niewielka liczba turystów sprawia, że łatwo możemy się poruszać po
Fizjoterapia zamiast leków
Fizjoterapia zamiast leków
Nowoczesne metody wykorzystywane w gabinetach fizjoterapeutycznych przekonują do skorzystania z ich oferty coraz więcej osób. Specjaliści pomagają walczyć z bólem i uporczywymi dolegliwościami. Zamiast brać tabletki warto
Nadpotliwość stóp - jak z nią walczyć?
Nadpotliwość stóp - jak z nią walczyć?
Nadmiernie pocące się stopy stanowią wstydliwą dolegliwość i często powodują zakłopotanie. Choć wydaje się, że jest to błahy problem, to jakość życia osób, które zostały nim dotknięte często ulega pogorszeniu.